Κύριο Μενού:
Σπαρτινοί στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
1. Ο ΔΡΟΣΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ υπηρέτησε σαν ναύτης στο ΑΤ Β' ΟΛΓΑ
Κλήθηκε να υπηρετήσει στο Π. Ναυτικό, λίγο πριν την έναρξη του πολέμου. Απολύθηκε το 1949, στα 31 του χρόνια, έπειτα από 118 μήνες υπηρεσία , όλη σχεδόν σε καράβια, με πρώτο το "Β. ΟΛΓΑ", τον βομβαρδισμό και την βύθιση του οποίου, έζησε. Όπως και σε ολόκληρο το πλήρωμα του "Β. ΟΛΓΑ", στον Δρόσο Μωραΐτη απονέμεται το "Μετάλλιο εξαίρετων πράξεων".
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ :
Κατασκευάσθηκε στα αγγλικά ναυπηγεία Υarrow το 1936-
Ένα από τα πιο ένδοξα πολεμικά πλοία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις 1940-
Τελικά, το ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΟΛΓΑ βυθίστηκε από γερμανική αεροπορική επιδρομή στις 26 Σεπτεμβρίου 1943, ενώ ήταν αγκυροβολημένο στον όρμο Λακκί της Λέρου. Απωλέσθησαν ο Κυβερνήτης, 6 αξιωματικοί και 65 υπαξιωματικοί και ναύτες. Ο Δρόσος Μωραϊτης σώθηκε.
2. Ο ΧΑΡΑΛΑΜΜΠΟΣ ΜΕΣΟΛΩΡΑΣ ως Μόνιμος Υπαξιωματικός του ΠΝ υπηρέτησε στο Υποβρύχιο "ΤΡΙΤΩΝ"
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ "Υ-
Το «ΤΡΙΤΩΝ» Υ-
Στις 10 Νοεμβρίου 1942 με Κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Ε.ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ θα αποπλεύσει από το Πορτ -
Το πρωί της 16 Νοεμβρίου 1942 και ενώ περιπολούσε στο στενό ΚΑΦΗΡΕΑ θα εντοπίσει εχθρική νηοπομπή με ισχυρή Ανθυποβρυχιακή συνοδεία ενός αντιτορπιλλικού και δύο καταδιωκτικών εναντίον της οποίας επετέθη άνευ επιβεβαιωθέντος αποτελέσματος (πιθανώς επλήγη το Α/Π ALBA JULIA ). Στη συνέχεια το Υ/Β μετά πολύωρη δίωξη του από το καταδιωκτικό γεμρανικό UJ21Ο2 επί 6 ώρες και από τις 49 βόμβες βυθού που έριξε εναντίον του υπέστη σοβαρές βλάβες. Αναγκάστηκε να αναδυθή και κατέστη ακυβέρνητο. Ευρέθη στην επιφάνεια βαλλόμενο από τα πυροβόλα και πολυβόλα του διώκτου του, οπότε ο κυβερνήτης αποφάσισε τον μέχρις εσχάτων αγώνα και διέταξε εξόρμηση διά του πυροβόλου.
Το υποβρύχιο εσαρώθη από τα καταιγιστικά πυρά των πολυβόλων και η ομοχειρία του πυροβόλου υπό τον ανθυποπλοίαρχο Κων. 'Aννινο έπεσε ηρωικώς μαχομένη. Στην συνέχεια το καταδιωκτικό εμβόλισε το ΤΡΙΤΩΝ και το κατεβύθισε σε στίγμα 37.07 Β 024.39 Α. σε απόσταση 3 μιλίων από τις ακτές της Εύβοιας.
Απωλέσθηκαν συνολικά δεκαεννέα άτομα τριάντα αιχμαλωτίστηκαν μεταξύ των οποίων και ο Χ. Μεσολωράς και δύο διέφυγαν κολυμπώντας.